mandag 10. mai 2010

hva er vinden?



Vi satt og funderte litt rundt middagsbordet i ste, hva er egentlig vind? Jeg søkte opp: Det er strøm av luft som søker å utjevne trykkforskjeller i atmosfæren. I vestavindsbeltet der Norge ligger, er vind i stor grad dominert av de vandrende lavtrykksystemene. Sterkest er de horisontale luftstrømmer, de vertikale er sjelden sterkere enn 1 m/s, ofte bare noen cm/s. Pga. friksjonen ved jorda kan høydevinden bli sterkere enn vind ved bakken. En særlig sterk høydevind er → jetstrømmen, som kan overstige 100 m/s. Noen vinder - systemer kan være stabile over lang tid, → passatene og → monsunen. Andre systemer har en tendens til å variere i takt med den daglige temperaturgangen og er derfor særlig markerte i klarvær, → solgangsvind, → landvind, fjell- og dalvind. For skjønnsmessig observasjon av vind brukes → Beauforts vindskala. Vinden måles i ti meters høyde og midles over 10 min. Den angis i retning og styrke

Men fant også dette: Det er en vind som man slipper også blir man flau:) He he, det var den beste !
også legger jeg til et bilde av utsikten vi hadde i helgen når vi var på Samana og koste oss med litt strandliv innimellom oppgaveskriving:)

Også legger jeg til et bilde av venninnene til Vibeke som er på besøk, veldig søte jenter fra Nesodden som er på backpacking i 5 månder etter endt master oppgave:) En velfortjent tur!

1 kommentar:

  1. Hva dere kan etterhvert. Kan jo skjønne at slik utsikt inpirerer til kunnskap.

    SvarSlett